Pascha

Tradycyjny przepis.

Składniki:

- 1 kg półtłustego sera białego,
- 12 dag masła,
- 5 jajek,
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany,
- 10 dag rodzynek,
- 20 dag cukru,
- skórka otarta z cytryny,
- po łyżce kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej,
- kandyzowane owoce

Przygotowanie:

Reklama

Świeży ser półtłusty najpierw trzykrotnie powinnaś zmielić w maszynce do mięsa, używając sitka o najdrobniejszych oczkach. Najlepszą masę serową o kremowej konsystencji uzyskasz również wtedy, gdy zmiksujesz półtłusty ser przez około 2-3 W rondlu roztop masło. Następnie dodaj 5 wybitych jaj, kwaśną śmietanę i zmielony ser. Stale mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu. (Uwaga! Nie pozwól, by masa się zagotowała!). Kiedy w masie zauważysz pęcherzyki powietrza, zdejmij rondel z ognia. Ostudź masę, od czasu do czasu. Do letniej masy wsyp rodzynki, pokrojoną kandyzowaną skórkę,owoce oraz rdzeń z laski wanilii (lub drobno posiekany strączek), skórkę otartą z cytryny i cukier. Delikatnie wszystko przemieszaj. Następnie formę na paschę (może być gliniana doniczka). Formą wypełnioną masą, lekko uderz w stół. Dzięki temu zabiegowi uwolnisz pęcherzyki powietrza. Przykryj talerzem lub drewnianą deseczką do krojenia, ustaw na podstawce, do której spłynie serwatka, i ochładzaj przez 24 godziny. Gotową paschę wyłóż .

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje