Pasta paprykowa

Prosty przepis. który urozmaici Twoją kanapkę.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 średnie bagietki
  • 20 dag serka wiejskiego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • olej
  • ocet winny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Strąki kolorowych papryk umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.

Reklama

2. Tymianek opłucz, osusz, otrzyj listki z łodyżek. Papryki skrop olejem, a potem oprósz tymiankiem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz, aż skórka się przyrumieni i zacznie odchodzić od miąższu (ok. 15 min).

3. Opieczone strąki włóż do worka foliowego, zamknij i pozostaw tak do ostudzenia. Następnie wyjmij i usuń skórkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na nieduże kawałki.

4. Do miski wlej 2 łyżki oleju oraz łyżkę octu winnego. Włóż pokrojoną paprykę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz też doprawić pastę paprykową zmiażdżonym czosnkiem.

5. Bagietkę pokrój ukośnie w plastry. Opiecz na suchej patelni lub w tosterze. Serek wymieszaj z solą oraz pieprzem do smaku. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Pastę paprykową rozłóż na opieczonych kromkach bagietki. Na wierzchu umieść ser, posyp szczypiorkiem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje