Pasta z bakłażanów

Sycąca pasta do ulubionego pieczywa.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan (ok. 30 dag)
  • 2 czerwone papryczki peperoni
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 10 dag majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Bakłażana opłucz, osusz, ułóż w całości na pokrytej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i pozostaw do ostudzenia. Następnie pozbaw skóry oraz nasion. Miąższ drobno posiekaj.

Reklama

2. Papryczki peperoni umyj, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pozbaw nasionek i bardzo drobno posiekaj. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Oczyszczoną dymkę poszatkuj razem ze szczypiorkiem.

3. W misce umieść posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, paprykę peperoni, cebulę, czosnek i miąższ bakłażana. Wymieszaj, dodaj majonez. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, odstaw do schłodzenia na ok. godzinę. Pastę bakłażanową podawaj z pieczywem, np. z chlebkiem pita

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje