Pasta z brokuła i awokado na ciemnym pieczywie

Zdrowa i smaczny dodatek do kanapek

Czas przyrządzenia: 45 minut

Składniki

  • brokuł
  • dojrzałe awokado
  • szczypta suszonej mięty
  • łyżka oliwy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • ząbek czosnku
  • okrągły ciemny chleb
  • 15 dag koziego sera
  • świeża mięta do dekoracji
  • sól
  • czerwony pieprz

Sposób przygotowania

1. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na parze lub w osolonej wodzie. Awokado obierz, pokrój na mniejsze części. Brokuł i awokado włóż do miski, zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, miętę, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj. 

2. Chleb pokrój, rozsmaruj purée, na wierzchu układaj plastry koziego sera, posyp mielonym czerwonym pieprzem i liśćmi mięty. 

3. W podobny sposób możesz zrobić purée z marchewki, zielonego gotowanego groszku, fasoli, kalafiora lub dyni z marchewką. Możesz je przygotować poprzedniego dnia. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje