Pasta z zielonego grochu

Taka pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań i przekąsek.

Składniki:

  • 1/2 szklanki zielonego łuskanego grochu
  • 1/2 wodorostu wakame (sklepy ze zdrową żywnością) 
  • pęczek natki pietruszki
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • duży ząbek czosnku
  • garść prażonych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki oliwy do gotowania
  • 5-6 łyżek oleju z pestek dyni
  • kilka kropli soku z cytryny
  • po szczypcie kurkumy, majeranku i kuminu

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Groch namocz na 12 godzin. Wodę z moczenia odlej, groch wypłucz. Wrzuć go z powrotem do garnka, dodaj majeranek, kumin, wodorost wakame i część natki pietruszki. Zalej 1 i 1/2 szklanki wody, gotuj na małym ogniu. Po 30 minutach dodaj oliwę i gotuj jeszcze ok. godziny (groch musi być dobrze ugotowany), zbierając szumowiny.

2. Przełóż groch do wysokiego naczynia i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje