Pasty do chleba Moniki Mrozowskiej

"Zdrowe przekąski" - to najnowsza książka Moniki Mrozowskiej, która od lat propaguje weganizm. Wszystkim miłośnikom takiej kuchni proponuje w niej proste i smaczne pasty do chleba i nie tylko - z nerkowców i z czerwonej soczewicy.

Pasta z nerkowców
Pasta z nerkowców123RF/PICSEL

Nerkowce odznaczają się delikatnym, słodkim smakiem. Te orzechy mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2, co zostało udowodnione naukowo. Garść orzechów nerkowca dziennie pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Zawierają one witaminy grupy B, ponadto E, C i K, kwas foliowy. Z substancji mineralnych znajdziemy w nich wapń, żelazo, magnez i fosfor.

Do przygotowania pasty z nerkowców potrzebujemy: 30 g nerkowców, pęczek bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, sól.

Bazylię drobno siekamy. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż uzyskają złocisty kolor. Przestudzone, dokładnie mielimy. Zmielone orzechy mieszamy z bazylią, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku. Jak radzi Monika Mrozowska, pasta ta nadaje się nie tylko do kanapek, ale również do kasz i makaronów.

Drugą smakowitą pastą do chleba, proponowaną przez Mrozowską, jest pasta z czerwonej soczewicy. Czas jej przygotowania jest nieco dłuższy, ale efekt wart jest zachodu. Do przygotowania tej pasty potrzebujemy: pół szklanki czerwonej soczewicy, średnią cebule, łyżeczkę sosu sojowego, 2 łyżki sezamu, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki słodkiej papryki, sól.

Opłukaną soczewicę gotujemy w podwójnej ilości wody (w stosunku do objętości ziaren), z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego, przez ok. 15 minut. Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor, następnie go mielimy. Cebulę, pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie, aż będzie szklista. Ugotowaną soczewicę miksujemy na jednolitą masę z podsmażoną cebulą, zmielonym sezamem oraz słodką papryka. Solimy do smaku.

"Podaję tę pastę z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi oraz z paluchami, które upiekłam z resztek ciasta na pizzę" - radzi autorka. (PAP Life)

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas