Pasztet poświąteczny

Stanowi sposób na wykorzystanie produktów, które być może zostały nam po świętach. Jego wyjątkowy smak nie ma sobie równych.

Domowy pasztet smakuje znacznie lepiej niż jego sklepowe odpowiedniki
Domowy pasztet smakuje znacznie lepiej niż jego sklepowe odpowiedniki123RF/PICSEL

1. Wątróbkę dokładnie sparzamy wrzątkiem (najlepiej w garnku, nie na sitku).

2. Ugotowane marchewkę, pietruszkę, seler mielimy razem z wątróbką i surową pokrojoną piersią z kurczaka.

3. Do zmielonej masy dodajemy jajko (surowe), garść płatków jaglanych, przyprawy, koperek oraz rozgniecione ząbki czosnku. Masę starannie wyrabiamy ręcznie. Przekładamy ją do standardowej formy-rynienki wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch masy.

4. Pieczemy pasztet ok. godziny w temp. 180 stopni (góra-dół).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas