Pasztet rybny ze szpinakiem

Zdrowy i smaczny pasztet.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

- 75 dag mrożonego szpinaku,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka margaryny,
- 2 filety po 25 dag z łososia,
- 20 cienkich filetów z morszczuka,
- po 2 łyżki soku z cytryny i limetki,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 25 dag mrożonego ciasta francuskiego,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie:

1. Szpinak rozmroź, osącz. Na margarynie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj szpinak, zasmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wyjmij, osącz.
2. Łososia skrop sokiem z cytryny, posól. Morszczuka pokrój, zmiksuj z sokiem z cytryny i śmietaną. Dopraw.
3. Podłużną formę wyłóż płatami rozmrożonego ciasta (brzegi muszą zwisać poza formę). Włóż kolejne warstwy: filety z łososia, szpinak, piure z morszczuka. Przykryj zwisającymi płatami ciasta, zalep. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, posyp orzeszkami. Piecz 54 min w temp 225 st. C. Po 20 min przykryj folią aluminiową. Pasztet 30 min studź w formie, potem wyjmij.

Czas przygotowania: 90 minut.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | ryby | szpinak | pasztety

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje