Pasztet w kolorowym pieprzu

Wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Składniki na 20 porcji:

Reklama

- 1/2 kg dziczyzny (lub mięsa wieprzowego albo wołowego),
- 1/2 kg mięsa z zająca lub królika,
- 1/2 kg wątróbek,
- 1/2 kg podgardla wieprzowego,
- 2 kajzerki,
- 3 jajka,
- 10 dag słoniny,
- 10 dag tartej bułki,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- goździki, kolendra, jałowiec,
- majeranek (1 łyżeczka),
- nieco kminku,
- 2-3 torebki kolorowego pieprzu.
Do gotowania mięsa: - 3 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, - tłuszcz do blachy

Przyrządzanie:

Mięso umyć i gotować z przyprawami w małej ilości wody do miękkości. Wątróbkę podsmażyć. Mięso i wątróbkę zemleć kilkakrotnie. Dodać żółtka oraz przyprawy. Kajzerki namoczyć w sosie, w którym gotowało się mięso. Odcisnąć, zemleć w maszynce, dodać do zmielonego mięsa. Pozostały wywar wlać do masy mięsnej. Delikatnie wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do mięsa i ponownie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką. Wyłożyć mięso. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski słoninkę. Mięso posypać także odrobiną tartej bułki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. C około godziny. Zdjąć słoninę a pasztet obsypać ziarnami kolorowego pieprzu, docisnąć i piec jeszcze 15 minut. Pasztet podawać z ćwikłą i piklami.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: mięso | pieprz | pasztety | wołowina | wieprzowina | dziczyzna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje