Pasztet wieprzowy

Idealny do pieczywa

Czas przyrządzenia: ok. 150 min

Składniki

  • po 1/2 kg łopatki wieprzowej i surowego boczku
  • pierś kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 bułka
  • sól
  • mleko
  • pieprz
  • 2 jajka
  • olej
  • masło i sezam do formy
  • żurawina

Sposób przygotowania

1. Wieprzowinę i boczek opłucz, włóż do garnka. Dodaj obrane marchewki i seler. Gotuj do miękkości z dodatkiem sporej szczypty soli. Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę podsmaż z obraną i posiekaną cebulą na 2 łyżkach oleju. 

2. Przestudzone mięso, warzywa oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuść przez maszynkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę. Powstałą masę wyrób razem z dwoma całymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Pierś kurczaka opłucz, pokrój w paski, posól i przesmaż na łyżce oleju. Formę, najlepiej keksówkę, posmaruj masłem i wysyp sezamem. Wyłóż połowę masy na pasztet. Na środku rozłóż paski mięsa. Przykryj resztą masy, wyrównaj wierzch. 

4. Zapiekaj w temperaturze 200 st. ok. 50 minut do momentu, aż pasztet się zrumieni. Przestudź w formie. Udekoruj żurawiną

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje