Pasztet z łososia i dorsza

Dla miłośników dań rybnych. Idealny do pieczywa!

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny

Składniki

  • 50 dag świeżego dorsza
  • 30 dag świeżego łososia
  • kajzerka
  • 2 jajka
  • 10 dag śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki bułki tartej
  • cebula
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 30 dag łososia wędzonego w plastrach
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Oczyszczone z ości ryby gotuj 15 minut na parze. Kajzerkę namocz. 3/4 gotowanej ryby zmiel. Dodaj jajka, śmietanę, odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, koperek, łyżkę masła, sól, pieprz i sok z cytryny. Wyrób. 

2. Połowę masy wyłóż w formie wysmarowanej resztą masła. Na niej ułóż pozostałą rybę i przykryj drugą częścią masy. Piecz 50 minut w temp. 180 st. C. Pasztet podawaj wystudzony i owinięty plastrami wędzonego łososia. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje