Patatas a la Riojana

Hiszpańskie danie z ziemniaków.

Składniki na 4 porcje:

- 2 średniej wielkości cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 kiełbasa Chorizo,
- 1 kg ziemniaków,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 litra bulionu (instant),
- 2-3 łodyżki zielonej pietruszki,
- pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w słupki. Chorizo pokroić na małe kawałki. Ziemniaki umyć, obrać pokroić w duże kawałki. 4 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać w rondlu. Chorizo, czosnek i cebulę obsmażyć na mocnym ogniu, cały czas mieszając.,Dodać ziemniaki i 2 łyżki oliwy, krótko przesmażyć i zalać bulionem. Zagotować i gotować kolejne 25 minut na średnim ogniu. Pietruszkę umyć, pokroić. Gotowe ziemniaki doprawić pieprzem i posypać pietruszką.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

Reklama

Wakacje dla miłośników hiszpańskich smakołyków!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje