Patelnia z sadzonymi jajkami

Zdrowe i smaczne danie, które przygotujesz na bazie kaszy gryczanej. Wystarczy 40 minut i pyszny obiad gotowy!

Patelnia z sadzonymi jajkami
Patelnia z sadzonymi jajkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą, osącz. Pieczarki oczyść, ew. opłucz, potnij w dość cienkie plasterki. Papryki  rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść. Cebulki drobno potnij, a szczypiorek grubo posiekaj.  Kiełbasę pokrój w kosteczkę. 

2. Kaszę wsyp na patelnię z wysokim brzegiem. Mieszając, praż ją 2-3 minuty. Dolej 2 łyżki oleju. Wrzuć pieczarki oraz wędlinę. Smaż 3 minuty. Następnie dodaj cebulki  dymek oraz pokrojoną paprykę.

3. Zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz słodką i ostrą papryką. Duś ok. 15 minut. Ponownie przypraw na pikantnie.

4. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z 1 łyżeczką masła. Na tłuszcz wbij kolejno jajka, pozostawiając między nimi odstępy. Oprósz solą i pieprzem, usmaż sadzone (ok. 5 minut na średnim ogniu) tak, by białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Szeroką łopatką przenieś jajka na gorącą kaszę. Danie posyp posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas