Patelnia zbójnicka Roberta Sowy

- Sztuka kulinarna to moje powołanie. Jestem szczęśliwym człowiekiem, gdyż robię to co lubię- mówi o sobie szef kuchni Robert Sowa. Może więc jest to najlepszy argument, aby wypróbować przepis na patelnię zbójnicką w jego wykonaniu.

Aby przygotować danie dla czterech osób potrzebujemy: 400 g wędzonych żeberek, 200 g pokrojonego chudego boczku, 200 g wędzonej ogonówki, 2 pokrojone w kostkę cebule, 200 g pokrojonych w plastry pieczarek, 200 g białej, słodkiej kapusty, 50 g przecieru pomidorowego, 100 ml pikantnego soku pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 200 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, 50 g smalcu ze skwarkami, ostrą paprykę, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz, liść laurowy i sól.

Reklama

Pokrojone żeberka, ogonówkę, boczek i przyprawy wkładamy do bulionu i gotujemy. Kapustę siekamy. Cebulę podsmażamy na smalcu ze skwarkami, słodką papryką, pieczarkami, przecierem pomidorowym oraz czosnkiem. Całość dusimy z czerwonym winem i sokiem pomidorowym. Następnie wszystkie składniki łączymy ze słodką kapustą, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Danie smakuje idealnie podane ze smażonymi ziemniakami lub góralskimi moskolami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje