Patisony i bakłażany w occie

Najlepiej smakują jesienią

Składniki

  • 1/2 kg bakłażanów
  • 5-6 małych patisonów
  • 1/4 szklanki oleju
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałki chrzanu
  • sól

Składniki - zalewa

  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Patisony umyj, osusz. Bakłażany obierz, pokrój w plastry, ułóż na sicie i posól. Odstaw na 30 minut. Opłucz i odsącz. Usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. W każdym słoiku układaj naprzemiennie warstwy bakłażana, patisony, ząbek czosnku, kawałeczek chrzanu i tymianek. Przygotuj zalewę: do wrzącej wody wlej ocet, wsyp cukier i sól, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Zalej warzywa, zakręć słoiki i pasteryzuj. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje