Pavlova, czyli beza nadziewana

Pyszna!

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • kilka kropli wody różanej
  • 2 szklanki truskawek, pokrojonych
  • łyżka cukru
  • szklanka malin
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 2 łyżki pistacji, niesolonych

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. 

2. W dużej misce ubij mikserem białka. Po chwili zacznij dodawać cukier puder (po łyżce). Ubijaj, aby cukier się rozpuścił, a piana była gładka i sztywna. Pod koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny, esencję waniliową i wodę różaną. 

3. Przełóż pianę na przygotowany papier, tak aby powstało koło z zagłębieniem pośrodku i wyraźnie wyższym brzegiem. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. 

4. Zredukuj temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze godzinę. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby beza całkowicie ostygła. 

5. W misce wymieszaj truskawki z cukrem i resztą soku z cytryny. 6 Ubij śmietanę. Rozgnieć widelcem część truskawek i dodaj je do śmietany. Nałóż śmietanę do środka bezy. Posyp resztą truskawek i posiekanymi pistacjami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje