Penne w sosie z gorgonzoli

Proste i szybkie danie z makaronu.


Reklama

  Składniki:

  • 400 g makaronu Penne
  • sól
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 200 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżeczka bulionu instant
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • pęczek bazylii
  • czarny pieprz
 Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na oleju, wlać 250 ml wody i śmietanę. Zagotować i dodać bulion.  Dodać pokrojony w kostkę ser, zredukować ogień i mieszać, aż ser się rozpuści. Makaron odcedzić, szynkę pokroić w paseczki. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone listki bazylii. Makaron podawać z sosem i szynką. Dekorować bazylią.

 Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 3230 kJ/771 kcal


Dowiedz się więcej na temat: gorgonzola | makaron | sos | Penne w sosie z gorgonzoli

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje