Penne ze szpinakiem

Szpinak niejedno ma imię.

Składniki:

  • 40 dag makaronu penne
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag szpinaku
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 15 dag mozzarelli
  •  sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron penne wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na półtwardo (10-12 minut). Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia.

Reklama

2. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć warzywa, krótko przesmaż. Dodaj umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podlej całość odrobiną wody i duś 5 minut.

3. Liście szpinaku przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, pozbaw ogonków i pozostaw na sicie do osączenia. Następnie wrzuć szpinak na patelnię z podduszonymi warzywami. Dodaj odcedzony makaron. Posyp całość otartym tymiankiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj.

4. Zawartość patelni rozłóż do czterech żaroodpornych miseczek. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Posyp przygotowany makaron z warzywami. Zapiekaj w temp. 180 st., dopóki ser się nie rozpuści.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje