Pianka dyniowa

Lekka i smaczna

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • Spód:
  • 1/2 kostki do pieczenia np. Kasia (12,5 dag)
  • 17 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 dag upieczonej dyni
  • Wierzch:
  • 450 dag upieczonej dyni
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • rodzynki w czekoladzie do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Dynię na spód zmiksować na gładko, osączyć na sitku. Mąkę przesiać z cynamonem. Wymieszać z sodą. Miękką kostkę do pieczenia np. Kasia utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbić jajka. Porcjami wsypać sypkie składniki. Dołożyć mus z dyni. Dobrze go wymieszać. Ciasto rozsmarować na spodzie tortownicy o śr. 23 wyłożonej wcześniej pergaminem. Piec 30 minut w temp. 170 st. Wystudzić.

2. Galaretki rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Dobrze wystudzić. Dynię na piankę także zmiksować na gładko, osączyć. Dobrze schłodzone mleko ubić na puszystą piankę. Ciągle ubijając, małymi porcjami wlać galaretkę. Masę wymieszać z musem dyniowym. Rozsmarować na wystudzonym spodzie czekoladowym.

3.Ciasto wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem udekorować rodzynkami w czekoladzie i np. skórką z pomarańczy.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje