Pianka jagodowa

Pyszny deser.

Składniki:

Reklama

- 1 opakowanie biszkoptów,
- 0,5 kg. jagód,
- 0,2 kg. czerwonej porzeczki,
- 1 l śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

Jagody i porzeczki oczyścić, umyć, osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. 2/3 śmietany wymieszać z 2/3 rozpuszczonej żelatyny i połączyć z jagodami. Masę jagodową przełożyć do długiej foremki wyłożonej folią spożywczą, łyżka uformować rowek. Włożyć do lodówki. Pozostałą śmietanę i żelatynę wymieszać i połączyć z porzeczkami, przełożyć foremki z masą jagodową i wyrównać powierzchnię. Biszkopty pokruszyć i wyłożyć nimi wierzch ciasta, lekko przycisnąć i wstawić na min. 1 h. do lodówki.
Do ciasta można też użyć jagód mrożonych.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.

Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta z owocami | jagody | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje