Pianka na waflach z morelami w karmelu

Delikatne ciasto z morelami

Składniki

  • 2 duże kwadratowe wafle
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 80 dag moreli
  • 1 puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 2 torebki galaretki morelowej
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

1. Z wafli wytnij 2 kółka (o śr. ok. 26 cm każde). Jeden z krążków posmaruj dżemem. Przykryj drugim waflem. Ułóż na spodzie tortownicy. Obie galaretki rozpuść w 2 szkl. wrzątku. Odstaw do wystudzenia. 

2. Morele umyj, połowę owoców rozetnij, wyjmij pestki, pokrój w drobną kostkę. Mleko skondensowane przelej do wysokiego naczynia. Ubijaj je, aż zwiększy kilka razy swoją objętość i powstanie delikatna pianka. Do mleka wlej całkowicie wystudzoną galaretkę. Ciągle je przy tym ubijaj. 

3. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wrzuć do niej pokrojone morele. Całość przelej do przygotowanej tortownicy z waflowym spodem. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Pozostałe morele rozetnij, usuń pestki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. 

4. W garnku rozpuść cukier na jasny karmel. Wymieszaj go z sokiem z cytryny. Do karmelu włóż połówki moreli. Podgrzewaj kilka minut, lekko mieszając. Przestudź. Na wierzchu ciasta rozsmaruj bitą śmietanę i wyłóż morele w karmelu.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje