Piaskowiec z jabłkami

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 1 kg małych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 25 dag masła (albo margaryny)
  • 25 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą jasnokremową masę. Nadal ucierając, kolejno wbij do niej jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Jabłka obierz, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto natnij po wypukłej stronie. Natychmiast skrop owoce sokiem z cytryny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połówki jabłek, wypukłą stroną do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40 minut. Po wyjęciu ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje