Pięć koktajli na bazie cold brew coffee

Cold brew coffee to jeden z najgorętszych kawowych trendów ostatnich sezonów. Orzeźwia, pobudza, podnosi poziom koncentracji, nie drażni żołądka, a przy tym jest zdrową i niskokaloryczną alternatywą dla energetyków. Jakby tego było mało, nadaje się też idealnie do stworzenia niebanalnych koktajli.

Pięć koktajli na bazie Cold brew coffee
Pięć koktajli na bazie Cold brew coffeeINTERIA.PL/materiały prasowe

Cold brew coffee powstaje w wyniku maceracji, a więc długotrwałego moczenia rozdrobnionych wcześniej ziaren w wodzie. Łagodny smak, ekspresja subtelnych smaków i aromatów oraz możliwość serwowanie z lodem - wszystko to sprawia, że napój lubi się z dodatkami. Pięć przepisów na koktajle na bazie cold brew poleca Marcin Rusnarczyk, mistrz Polskich baristów i dyrektor sprzedaży Etno Cafe, polskiej marki, która jest pionierem w produkcji cold brew w Europie.

- Dziś możemy już przebierać w rodzajach cold brew coffee - mówi Marcin Rusnarczyk. - Mamy wersje o smaku wanilii, karmelu, jabłka, pomarańczy, a od niedawna także limitowaną serię speciality na bazie ziaren z pojedynczej brazylijskiej plantacji. Do koktajli najbardziej polecam wersję klasyczną.

1. Cold Brew Mojito - orzeźwiające i intensywnie kawowe

Sposób przygotowania:

1. Syrop z limonki wymieszaj z cukrem i wlej do szklanki wypełnionej lodem. Następnie wlej po ściance syrop miętowy.

2. Uzupełnij klasycznym Cold Brew Coffee. Na koniec udekoruj miętą i limonką.

2. Cold Brew Pineapple - coś mocniejszego

Sposób przygotowania: 

1. Wrzuć wszystkie składniki i pokruszony lód do shakera. Wstrząsaj energicznie przez około 10 sekund. Przelej odcedzony koktajl do szklanki z lodem.

2. Udekoruj świeżymi owocami.

3. Owocowe Cold Brew - malinowo-jabłkowe

Sposób przygotowania:

Składniki mocno wymieszaj w shakerze. Przelej koktajl do wysokiej szklanki z lodem. Do dekoracji użyj mrożonych malin i świeżych listków mięty.

4. Coconut Cold Brew - wersja kokosowa

Sposób przygotowania:

1. Napełnij wysoki kubek lodem. Wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj syrop kokosowy. Następnie wlej syrop czekoladowy, pozwalając opaść mu na dno.

2. Na koniec dodaj Cold Brew Coffee.

5. Cold Brew Negroni - klasyka w nowej odsłonie

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki wstrząśnij w shakerze z lodem. Przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu.

2. Udekoruj drinka skórką z pomarańczy.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas