Pięć pomysłów na desery owocowe

Wszyscy chcemy, by nasze pociechy jadły jak najwięcej świeżych owoców. One są źródłem składników odżywczych kluczowych dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Warto szukać nowych pomysłów na serwowanie owoców – dziś kilka naszych propozycji.

Wyglądają pięknie, smakują równie dobrze
Wyglądają pięknie, smakują równie dobrze123RF/PICSEL

Szaszłyki owocowe

Mogą być nową i zaskakującą dla dziecka formą serwowania sałatki owocowej.

Dla zwiększenia atrakcyjności przekąski warto wybrać owoce o wyrazistych i kontrastujących kolorach.

Zielone kiwi, czerwone truskawki (ewentualnie maliny), żółty ananas, ciemnogranatowe borówki (lub jeżyny), kawałki brzoskwiń lub ich kuzynek w morelowych odcieniach poprzeplatane na długim szaszłykowym patyczku skutecznie skuszą niejednego niejadka i ucieszą łasucha.

Lody jogurtowe

Zrobimy je w kilka minut na bazie jogurtu naturalnego i ulubionych owoców dziecka. Dobrze sprawdzą się tu maliny, jeżyny, borówki. Duży jogurt wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy około 250 gramów wybranych owoców i łyżeczkę miodu. Dokładnie mieszamy, albo delikatnie blendujemy, ale tak, żeby w jogurcie były widoczne kawałki owoców. Płynną masę przelewamy do pojemniczków na lody, wkładamy do zamrażalnika i domowe lody są gotowe.

Sorbet można zrobić z owoców, które lubimy nabardziej
Sorbet można zrobić z owoców, które lubimy nabardziej 123RF/PICSEL

Sorbet owocowy

Bazą w tym zimnym deserze są mocno dojrzałe banany, które po obraniu ze skórki kroimy na kawałki i wkładamy do zamrażalnika, optymalnie na dobę. Kwadrans przed przystąpieniem do robienia lodów wyjmujemy je z zamrażarki, wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy pół kilograma schłodzonych w lodówce sezonowych owoców. Podobnie jak w przypadku lodów mlecznych, dobrym wyborem będą maliny, jeżyny czy borówki.

Przejrzałe banany można wykorzystać w domowym deserze
Przejrzałe banany można wykorzystać w domowym deserze123RF/PICSEL

Nie warto wybierać zbyt soczystych owoców, takich jak arbuz czy kiwi, bo będziemy mieć kłopot z utrzymaniem właściwej konsystencji lodów. Nie dodajemy nawet grama cukru. Warunkiem dobrego smaku lodów jest poziom dojrzałości bananów. Całość blendujemy na jednolitą masę i serwujemy formując kulki.

Takimi lizakami na pewno można się schłodzić
Takimi lizakami na pewno można się schłodzić 123RF/PICSEL

Lizaki z arbuza

Arbuz jest szczególnie polecany na upalne dni. Ten soczysty owoc w ponad 90 proc. składa się z wody, a do tego ma kuszące oko kontrastowe kolory: zieloną skórkę i malinowoczerwony miąższ. Z umytego arbuza odkrawamy około centymetrowej grubości półksiężyce, które z kolei dzielimy na trójkąty. Każdy trójkątny kawałek arbuza nabijamy na patyczek do lodów i mamy gotowe pyszne lizaki.

Robiąc domowe lody, mamy pewność, że są zdrowe i bez "chemii"
Robiąc domowe lody, mamy pewność, że są zdrowe i bez "chemii"123RF/PICSEL

Galaretka z owocami

Kolejna, szybka w przygotowaniu, propozycja deseru. Do wysokiego, szklanego naczynia wrzucamy kolorowe owoce: maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny, borówki i całość  zalewamy na przykład zielona galaretką.

Odstawiamy do lodówki i po kilku godzinach mamy gotową owocową ucztę. Propozycji i pomysłów na przemycenie świeżych owoców do jadłospisu dziecka jest oczywiście dużo więcej.

Musy, smoothie, koktajle, soki i lemoniady owocowe to dobre rozwiązanie na ciepłe letnie dni. Świeże owoce świetnie sprawdzają się też jako dodatek do naleśników, gofrów czy płatków śniadaniowych.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas