Pieczeń rzymska z jajkami

Chyba najprostsza pieczeń, która cieszy nie tylko oko, ale też wyśmienicie smakuje. Sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i dodatek do kanapek.

Pieczeń rzymska z jajkami
Pieczeń rzymska z jajkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj na twardo cztery jajka. Cebule posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach masła. Połącz z mięsem.

2. Kajzerkę zalej śmietaną. Po kilku minutach lekko odciśnij, dodaj do mięsa razem z posiekaną natką i koperkiem.

3. Wbij pozostałe dwa jajka, dopraw masę solą, pieprzem i czosnkiem. Keksówkę wyłóż boczkiem. Nałóż połowę mięsa, jajka i resztę mięsa. Przykryj plastrami boczku. Piecz 70 min w 180°C.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas