Pieczeń z indyka

Bardzo aromatyczna, z ziołami i czosnkiem.

Składniki:

  • ok. 2 kg pierś indyka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • listki z 3 gałązek tymianku
  • łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry
  • łyżeczka tłuczonych ziaren pieprzu
  • 3 pokruszone listki laurowe
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oleju
  • łyżeczka soli
  • op. minimarchewek
  • oliwki i pieczone ziemniaki

Reklama

Przygotowanie:
1. 3 posiekane ząbki czosnku połącz z kolendrą, pieprzem, tymiankiem, listkami laurowymi, octem, solą i 3 łyżkami oleju. Natrzyj mięso, włóż na 2 godz. do lodówki. Następnie wstaw na 15 min do piekarnika (200ºC), po czym podlej winem, zmniejsz temp. do 180ºC, dołóż resztę czosnku (całe ząbki) i piecz jeszcze 1,5 godz.

2. Na reszcie oleju uduś marchewki. Wlej sos z pieczeni i podduś. Dopraw solą i pieprzem. Pieczeń podaj z marchewką, oliwkami i pieczonymi ziemniakami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje