Pieczeń z zieloną salsą
Salsę możesz zastąpić pesto domowej produkcji. Zrobisz je np. z natki pietruszki, orzechów włoskich, oliwy i startego parmezanu. Gdy brak ci czasu, kup gotowe, z bazylii.
Składniki
- 1 kg wołowiny, tzw. ligawy
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki suszonych liści mięty
- 2 ząbki czosnku
- garść liści świeżego szpinaku
ZIELONA SALSA:
- pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej mięty
- 2/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki kaparów
- łyżka musztardy
- 5-6 korniszonków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Przygotowanie
1. Wymieszaj w misce łyżkę oliwy, suszoną miętę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż do miski mięso, obtocz w marynacie. Przykryj i wstaw do lodówki na 60 minut (obracaj mięso kilkakrotnie).
2. Zmiksuj wszystkie składniki salsy, tak aby otrzymać konsystencję pasty. Przypraw solą.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozgrzej patelnię grillową. Podsmaż na niej mięso, tak aby zbrązowiało (po 2-3 minuty z każdej strony). Przełóż do formy do pieczenia.
4. Piecz 30 minut. Potem wyłącz piekarnik i przykryj lekko mięso, aby doszło. Zostaw je na 20 minut. Podawaj pokrojone w plastry, ułożone na salsie i ozdobione liśćmi szpinaku.