Pieczona jagnięcina z cukinią i limonką

Soczyste i aromatyczne mięso

Czas przyrządzenia: 30 minut + pieczenie 120 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli (lub do smaku)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1,5 kg karkówki jagnięcej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • cytryna pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • łyżka orzechów piniowych
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Zagotuj wodę z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Ostudź. Zalej mięso solanką i wstaw do lodówki na noc.2. Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Osącz mięso z solanki, osusz i obsmaż na 2 łyżkach oleju na rumiano (5-7 minut). Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż plasterki cytryny. Przełóż mięso z tłuszczem i czosnkiem. Dodaj gałązki rozmarynu. Przykryj, piecz 120 minut.3. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż w cieniutkie plastry. Z reszty oleju, soku z limonki, miodu, soli i pieprzu przyrządź sos winegret. Polej nim cukinie i wymieszaj.4. Przełóż mięso na półmisek i obłóż sałatką z cukinii. Posyp prażonymi orzechami piniowymi i natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje