Pieczona owsianka z rabarbarem

Pyszne śniadanie z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim

Składniki

  • 180 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 100 g orzechów włoskich, uprażonych
  • 280-320 g mleka 3,2% (można zastąpić mlekiem roślinnym)
  • 2 jaja od kur z wolnego chowu
  • 4-5 łyżeczek g masła kokosowego lub klarowanego
  • 3-4 łyżeczki miodu z polskiej pasieki
  • 1 laska wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 15 średniej wielkości truskawek
  • 300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie siekamy i łączymy z płatkami owsianymi, cynamonem i solą. Masło delikatnie podgrzewamy, aby stało się płynne, ściągamy z ognia i studzimy. Dolewamy mleko, jaja, miód i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki.Rabarbar i truskawki myjemy. 

Reklama

Rabarbar kroimy na kawałki wielkości kęsa, truskawki przekrajamy na pół. Dodajemy owoce do owsiano - mlecznej mikstury, wylewamy wszystko do formy (np. Tefal Easy Grip), wyrównujemy i pieczemy w 180°C przez 25-30 minut. Porcję ciepłej owsianki podajemy z jogurtem greckim i świeżymi owocami.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje