Pieczona ryba w marynacie

Przetwory z ryb.

1 kg dowolnej ryby.

Reklama

Marynata:

- 1 litr wody, pół litra octu 10-proc.,
- 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżki soli,
- łyżka cukru, łyżka cynamonu,
- po 1 łyżce pieprzu, oregano i bazylii,
- 2-3 listki laurowe, ziele angielskie,
- 2-3 cebule, 2-3 marchewki.

Przygotowanie:

Rybę pokroić na dzwonka, zanurzyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na oleju. Z podanych składników przygotować marynatę. Wrzucić do niej pokrojoną marchewkę, zagotować. Trzymać na małym ogniu 10-15 minut. Cebulę obrać, pokroić w plastry.
Do słoików wkładać usmażone ryby przekładając je plastrami cebuli i obgotowaną marchwią. Całość zalać gorącą marynatą.

Zamknąć słoiki, odstawić do wystygnięcia (do góry dnem). Podawać na zimno.
Czas przygotowania 45 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ryba | ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje