Pieczone jabłka - nic prostszego

Nie brakuje prostych przepisów na pyszne desery z jabłek. Na przykład zamiast szarlotki można zrobić jabłka pod kruszonką. Jurek Sobieniak, kucharz występujący w "Pytaniu na śniadanie", poleca jeszcze inny przysmak - jabłka pieczone.

Upieczone jabłka polej miodem i posyp bakaliami
Upieczone jabłka polej miodem i posyp bakaliami123RF/PICSEL

"Najprostszym daniem, jakie można zrobić z jabłek, są jabłka pieczone. Nim przystąpimy do pracy w kuchni, musimy wybrać odpowiednie owoce. Polecam szarą renetę i jabłka, które są mączyste. A po czym poznać te mączyste? Kiedy przyłożymy takie jabłko do ucha i naciśniemy, nie będzie pykać, tylko szeleścić" - wyjaśnia młody kucharz, znany z porannego programu TVP2.

Przygotowanie deseru zajmie nam tylko chwilę. "Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Drążymy jabłka. Wkładamy ulubiony dżem czy powidła. Owoce wstawiamy do piekarnika. Przykrywamy folią i pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy, polewamy najlepiej miodem, posypujemy odrobiną migdałów czy orzechów" - objaśnia Sobieniak.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas