Pieczone pierogi ze szpinakiem

Warto wypróbować ten przepis właśnie teraz, gdy mamy sezon na świeży szpinak!

Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiemmateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120 st. C/obr. 1.

2. Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr. 2.

3. Dodać ser, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Ciasto:

4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

5. Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić 2 min/ . Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.

6. Piec 15 min (200 st. C).

7. Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

Farsz:

1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, dusić na patelni ok. 10 min.

2. Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min.

3. Dodać starty ser. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Ciasto:

4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

5. Do miski wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.

6. Piec 15 min (200 st. C).

7. Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas