Pieczone placuszki z dyni

Chrupiące, polubią je zwłaszcza dzieci.

Składniki:

●miąższ dyni (ok. 800 g)

Reklama

●3 czubate łyżki mąki

●pół łyżeczki proszku do pieczenia

●jajko

●2 łyżki startego żółtego sera

●2 garście sezamu

●łyżeczka kuminu i słodkiej papryki

●2 łyżki posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego

●szczypta suszonego cząbru

●sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kawałki miąższu dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2. Dodaj żółty ser, sezam, wymieszaj.

3. Wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wymieszaj.

4. Masę dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką, tymiankiem i cząbrem, ponownie wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką uformuj placuszki. Piecz je ok. 25-35 min (do lekkiego zrumienienia) w temp. 180ºC.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje