Pieczone podudzia
Idealne na obiad.
Smakują wyśmienicie w towarzystwie świeżych warzyw123RF/PICSEL
Składniki:
- 12 podudzi kurczaka
- 80 dag młodych ziemniaków
- 3 duże czerwone papryki
- 6 szalotek
- 8-9 łyżek oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
- po 3 gałązki oregano i tymianku
- 1 gałązka estragonu
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Potem włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha, posyp solą oraz pieprzem. Mięso zrumień na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.
2. Szalotki obierz, pokrój na cząstki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, pokrój w grubą kostkę. Zioła opłucz, osusz. Rozmaryn porwij na kawałki. Od pozostałych ziół oderwij listki, drobno je posiekaj. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanymi ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziemniaki odcedź.
3. Podudzia oraz przygotowane warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą i pieprzem. Polej oliwą z ziołami i czosnkiem. Posyp rozmarynem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 40 minut.