Pieczone podudzia

Idealne na obiad.

Smakują wyśmienicie w towarzystwie świeżych warzyw
Smakują wyśmienicie w towarzystwie świeżych warzyw123RF/PICSEL

Składniki:

  • 12 podudzi kurczaka
  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 3 duże czerwone papryki
  • 6 szalotek
  • 8-9 łyżek oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • po 3 gałązki oregano i tymianku
  • 1 gałązka estragonu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Potem włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha, posyp solą oraz pieprzem. Mięso zrumień na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.

2. Szalotki obierz, pokrój na cząstki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, pokrój w grubą kostkę. Zioła opłucz, osusz. Rozmaryn porwij na kawałki. Od pozostałych ziół oderwij listki, drobno je posiekaj. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanymi ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziemniaki odcedź.

3. Podudzia oraz przygotowane warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą i pieprzem. Polej oliwą z ziołami i czosnkiem. Posyp rozmarynem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 40 minut.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas