Pieczone skrzydełka

W marynacie na bazie sosu sojowego, miodu i soku z cytryny.

Składniki:

●1 kg skrzydełek z kurczaka;

Reklama

marynata:

●8-10 łyżek sosu sojowego

●sok z 1/2 cytryny

●4 łyżki jasnego miodu (np. lipowego)

●1,5 łyżki oleju, np. z pestek winogron

●kilka małych cebulek

●grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Wymieszaj miód i sok z cytryny. Dodaj sos sojowy i olej. Wymieszaj. Do marynaty włóż skrzydełka, dodaj kilka małych obranych cebulek, włóż do zamykanego pojemnika i zostaw na ok. 1,5 godz. w lodówce.

2. Blachę wyłóż folią aluminiową. Lekko posmaruj ją olejem. Ułóż skrzydełka i cebulki, oprósz pieprzem. Gdy się lekko podpieką, posmaruj marynatą i dopiecz na złoto.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje