Pieczone skrzydełka na 4 sposoby

Idealne na rodzinny obiad.

Panierowane w orzeszkach

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka (ok. 80 dag)
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 awokado
  • 2-3 łyżeczki soku z limonki (ew. cytryny)
  • sól, chili w proszku

Przygotowanie:

1. Skrzydełka opłucz, dobrze osusz. Orzeszki ziemne drobno posiekaj, wymieszaj z bułką tartą. Jajka wbij na głęboki talerz, oprósz solą i chili, roztrzep widelcem. Skrzydełka obtocz w mące. Potem panieruj w jajkach z przyprawami oraz bułce tartej z orzechami. Panierkę dobrze dociśnij dłonią. Skrzydełka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35-40 minut, aż ładnie się zrumienią.

Reklama

2. W tym czasie strączek chili oczyść z pestek, opłucz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Awokado rozetnij, wyjmij pestki i wydrąż. Miąższ rozgnieć widelcem, wymieszaj z czosnkiem oraz chili. Przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą. Gotowe skrzydełka podawaj z dipem z awokado.

Posmarowane miodową glazurą

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 15 dag ryżu
  • 1 pomarańcza
  • 7-8 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 35 dag miąższu ananasa
  • 1/2 pęczka dymek
  • 5-6 gałązek mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ryż wrzuć na posolony wrzątek, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. W tym czasie pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj. Z owocu zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę i sok pomarańczowy wymieszaj z 4-5 łyżkami oliwy. Przypraw solą oraz pieprzem. Skrzydełka opłucz, osusz, włóż do torebki foliowej. Wlej marynatę. Torebkę zamknij i przemieszaj składniki w środku. Ugotowany ryż odcedź, przestudź.

2. Zamarynowane skrzydełka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 40 minut. W czasie pieczenia mięso posmaruj kilka razy pozostałą marynatą wymieszaną z miodem. Miąższ ananasa, miętę i dymki posiekaj, wymieszaj z ryżem. Pozostałą oliwę połącz z sokiem z cytryny. Sos przypraw cukrem, solą i pieprzem. Sałatkę ryżową polej sosem. Podawaj do skrzydełek.

Owinięte wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka (ok. 80 dag)
  • 5 łyżek keczupu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 mała papryczka chili
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 1 słoik (ok. 150 ml) gotowej konfitury morelowej do mięs (ew. sosu słodko-kwaśnego)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Skrzydełka opłucz, dobrze osusz. Chili rozetnij, usuń pestki. Strączek opłucz i drobno posiekaj. Keczup przelej do miseczki. Dodaj olej. Wrzuć chili. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolisz mniej pikantne smaki, do marynaty zamiast chili dodaj 1−2 posiekane ząbki czosnku i trochę słodkiej papryki w proszku.

2. Każde skrzydełko owiń plasterkiem boczku. Zanurz w marynacie z keczupu. Potem ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz ok. 35 minut. Podawaj z konfiturą morelową do mięs.

3. Tak przyprawione skrzydełka możesz upiec także na grillu. Zanim jednak trafią na rozgrzany ruszt, ułóż je na specjalnych aluminiowych tackach. Dzięki temu nie będą przywierały do grilla.

Otulone ziołową skorupką

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 5 łyżek posiekanych różnych ziół (natki, szczypiorku, koperku)
  • 10 dag parmezanu
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała puszka (240 ml) moreli
  • 2 szalotki
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Skrzydełka opłucz, dobrze osusz. Parmezan drobno zetrzyj, wymieszaj z bułką tartą oraz posiekanymi ziołami. Jajka wbij na głęboki talerz, roztrzep z odrobiną soli i pieprzu. Skrzydełka oprósz mąką, panieruj w jajkach, na koniec obtocz w mieszance ziół, sera oraz bułki tartej. Panierkę dobrze dociśnij.

2. Skrzydełka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35−40 minut. Morele osącz z zalewy, szalotki obierz. Przygotowane składniki pokrój w kosteczkę. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek i grubo posiekaj. Ocet winny wymieszaj z oliwą, morelami oraz szalotkami. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Tuż przed podaniem domieszaj posiekaną bazylię. Skrzydełka serwuj z sosem morelowym.



Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje