Pieczone talarki cukinii

Lubisz cukinie? Koniecznie wypróbuj ten przepis

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2–3 cienkie cukinie (w sumie ok. 1 kg)
  • 4–5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek tartego sera typu parmezan
  • ok. 15 migdałów (bez skórki)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska

Sposób przygotowania

Migdały zrumień na suchej patelni, ciągle mieszając, przestudź. Potem drobniutko je posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel w specjalnym młynku do orzechów. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. W miseczce wymieszaj tarty parmezan, migdały oraz suszone oregano. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Plasterki cukinii oprósz solą morską, polej czosnkową oliwą, dobrze przemieszaj. Następnie obtocz je w posypce z sera oraz migdałów. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż ser się stopi, a plasterki cukinii ładnie się zrumienią. Tak przygotowaną cukinię możesz podawać jako dodatek do mięsa albo serwować z keczupem lub sosem śmietanowym jako przekąskę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje