Pieczone z boczkiem

Przepis na pieczone ziemniaki.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 1 kg ziemniaków,
- 8 plastrów boczku wędzonego,
- 2 łyżki oleju, sól, pieprz,
- mała cebula,
- 10 dag żółtego sera.

Przyrządzanie:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Każdy z nich nadkroić do połowy, po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Boczek pociąć w paski, cebulę w piórka. Usmażyć je, mieszając. Ziemniaki posypać usmażonym boczkiem oraz cebulką. Żółty ser utrzeć na tarce, posypać nim ziemniaki. Posolić, posypać pieprzem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut. Porcja - 240 kcal
Czas przygotowania: 45 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | zapiekanka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje