Pieczone ziemniaki z łososiem

Przepis Audrey Hepburn.

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniakimateriały prasowe

Składniki (na cztery osoby):

- 4 duże ziemniaki
- 120 g dobrego masła
- 100 g kwaśnej śmietany
- 4 plastry wędzonego łososia, pokrojone w paski
- pęczek drobno posiekanego szczypiorku

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

Zawiń szczelnie w folię każdy ziemniak osobno. Piecz około 45 minut w piekarniku. Sprawdzaj widelcem, czy są gotowe; jeśli widelec gładko wbija się w kartofel, to znaczy, że jest upieczony.

Wyjmij je z piekarnika i pozostaw na kilka minut w folii, żeby przestygły na tyle, by można ich było dotknąć. Rozetnij je ostrym nożem, posmaruj masłem, nałóż kwaśną śmietanę, paski wędzonego łososia i posyp szczypiorkiem.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria


Warianty

Pieczone ziemniaki można przyprawiać (i serwować) na wiele sposobów. W Anglii "ziemniaki w mundurkach" są często podawane jako główne (i jedyne) danie, tak jak u nas w Nowy Rok, z najróżniejszymi nadzieniami, od pleśniowego sera vacherin po kawior z bieługi.

Jeżeli nie zużyjesz całego łososia, możesz go położyć na kanapkach w stylu skandynawskim: na ciemnym chlebie, z masłem i krążkami świeżych szalotek, lub w stylu śródziemnomorskim z kaparami i czerwoną kapustą.

Przepis pochodzi z biografii Audrey Hepburn pt. "Audrey w domu" napisanej przez syna aktorki Lukę Dottiego, w przekładzie Doroty Dziewońskiej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 3 marca 2016 roku.

Audrey w domu
Audrey w domumateriały prasowe
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas