Pieczony indyk z żurawiną

Świąteczny obiad z klasą.

Składniki:

  • cały indyk ok. 3-4 kg
  • 4 pomarańcze
  • 30 dag żurawiny
  • 10 dag cukru
  • mielony imbir
  • mielony kardamon
  • rozmaryn
  • 2 łyżki masła
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Indyka umyj, natrzyj wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem, imbirem, kardamonem. Odstaw do lodówki na dwie godziny. Pomarańcze umyj, sparz, zetrzyj skórkę. Pokrój w kostkę, wymieszaj z imbirem i kardamonem. Borówki uduś z cukrem. Indyka faszeruj pomarańczami i borówkami. Zepnij go wykałaczkami.

Reklama

2. Indyka włóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki masła, piecz godzinę w 200°C, aż się zrumieni. Dolej szklankę wody, posyp skórką pomarańczową, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze dwie godziny. Mięso polewaj co jakiś czas sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje