Pieczony kalafior z libańską soczewicą i kaniwą

Kmin rzymski, koper włoski, cynamon, cytryna, czosnek – czy może być coś lepszego?

Pieczony kalafior z libańską soczewicą
Pieczony kalafior z libańską soczewicąmateriały prasowe

Libańskie smaki należą do moich ulubionych. Kmin rzymski, koper włoski, cynamon, cytryna, czosnek - czy może być coś lepszego? Cóż, może - trzeba dodać trochę miękkiej kaniwy, soczewicy i skarmelizowanej cebuli.

Robię to danie, gdy zostają mi w lodówce ugotowane ziarna i strączki. Choć połączyłam kaniwę i soczewicę z upieczonym na złoto kalafi orem, jako dodatek sprawdzą się też inne warzywa: marchewka, dynia lub buraki.

Składniki:

  • 1 główka żółtego kalafiora (może być także biały)
  • 1 łyżka stopionego ghi lub oleju kokosowego
  • sól morska w płatkach i ½ łyżeczki drobnoziarnistej
  • ½ kubka / 125 g kaniwy lub komosy
  • 1 kubek / 200 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 małe cebule (około 350 g) pokrojone w plastry
  • 2 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
  • skórka 1 pomarańczy z ekouprawy i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku
  • 1½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ⅓ kubka / 7 g posiekanych liści świeżej mięty plus trochę do przybrania
  • ⅓ kubka / 7 g posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu różowy pieprz do przybrania
Chow mein z kurczakiemInteria Kulinaria


Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę pergaminem.

2. Pokrój kalafior na plastry. Zmieszaj je z ghi i solą, następnie rozłóż obok siebie na blasze. Piecz przez 20-30 minut, aż zbrązowieje na krawędziach.

3. W tym czasie wypłucz i odsącz kaniwę. Wsyp do małego rondla, dodaj niecały kubek / 240 ml wody i drobnoziarnistą sól morską. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut do miękkości.

4. Wypłucz i odsącz soczewicę. Wsyp do małego rondla, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania wsyp kilka szczypt płatków soli morskiej.

5. Roztop łyżeczkę ghi w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj nasiona kminu, laskę cynamonu, nasiona kopru i czarny pieprz. Smaż przez 3-5 minut, aż poczujesz wyraźny zapach przypraw. Dodaj pokrojone cebule i smaż, często mieszając, przez około 15 minut do skarmelizowania. Dodaj ugotowaną kaniwę i soczewicę, zamieszaj i jeśli trzeba, podgrzej ponownie. Wyjmij laskę cynamonu.

6. W małej misce roztrzep oliwę, startą skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, miętę, natkę, sól morską oraz miód. Wylej tę mieszankę na soczewicę z kaniwą.

7. Rozłóż zawartość misy oraz plastry kalafiora na cztery talerze. Posyp posiekaną miętą i ziarnami różowego pieprzu. Podawaj na ciepło.

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots".

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas