Piegowaty jabłecznik

Zachwyca smakiem i aromatem

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 20 dag oleju kokosowego rafinowanego
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 5 jabłek
  • 3-4 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 cytryny
  • Polewa:
  • 1 mango
  • 50 ml płynnego mleka kokosowego lub migdałowego
  • 3 łyżki siemienia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • Dekoracja:
  • owocowe żelki
  • owoce kandyzowane

Sposób przygotowania

Reklama

1. Ciasto: zagnieć wszystkie składniki, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.

2. Nadzienie: jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Odłóż 3/4 szkl. owoców, resztę wsyp do garnka, dodaj cukier i praż, aż będą się rozpadać. Wrzuć odłożone jabłka, wymieszaj, zdejmij z ognia. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż nim foremkę, piecz 10 minut w 180°C. Wyłóż jabłka. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, przykryj nadzienie. Piecz 40 minut.

3. Polewa: podgrzej mleko z siemieniem i cukrem. Mango zmiksuj. Ciepłe mleko połącz z żelatyną i mango. Wylej na zimne ciasto. Odstaw, by polewa zastygła.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje