Piegusek z bananami

Bananowy placek - sama słodycz!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus

  • 50 dag jogurtu naturalnego
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 20 dag białej czekolady
  • 3 banany
  • 15 dag pierniczków
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny

DEKORACJA: 1 op. polewy czekoladowej, bita śmietana

Sposób przygotowania

Reklama

1. Spód: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem. Do masy żółtkowej wsyp sypkie składniki. Domieszaj pianę z białek. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 200°C. Wystudź. 
2. Mus: białą czekoladę stop, wystudź, wymieszaj z jogurtem. Żelatynę namocz, a następnie rozpuść, podgrzewając. Pierniczki pokrusz. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Śmietanę ubij, wymieszaj z żelatyną. Jogurt z czekoladą połącz z masą bananową, a potem ze śmietaną z żelatyną. Kiedy mus zacznie gęstnieć, dołóż pierniczki. 
3. Czekoladowy spód ułóż na dnie tortownicy, nałóż masę. Wstaw na 5 godzin do lodówki. Udekoruj stopioną polewą i rozetkami bitej śmietany.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje