Pierniczki lukrowane

Świąteczny przysmak prosto z choinki.

Składniki:

  • 1/4 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. brązowego cukru lub cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2- 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • ew. 1 łyżeczka kakao
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • lukier do dekoracji

Przygotowanie:

1. Miód i masło stop w garnku, przestudź. Dodaj pozostałe składniki. Dobrze wyrób. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłódź je. Dzięki temu potem będzie się lepiej wałkowało.

Reklama

2. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placki o grubości 2-3 mm. Foremkami wytnij pierniczki o dowolnych kształtach. Jeśli zrobisz w nich dziurki, będziesz mogła powiesić je na choince. Ciasteczka piecz około 10 minut w temp. 180 ºC. Uważaj, by ich nie przetrzymać, bo staną się zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia. Udekoruj je lukrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje