Pierniczki lukrowane
Świąteczny przysmak prosto z choinki.
Lukrowane pierniczki - element dekoracji, który.. smakuje! 123RF/PICSEL
Składniki:
- 1/4 szkl. miodu
- 1/2 szkl. brązowego cukru lub cukru pudru
- 8 dag masła
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- ew. 1 łyżeczka kakao
- mąka do oprószenia stolnicy
- lukier do dekoracji
Przygotowanie:
1. Miód i masło stop w garnku, przestudź. Dodaj pozostałe składniki. Dobrze wyrób. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłódź je. Dzięki temu potem będzie się lepiej wałkowało.
2. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placki o grubości 2-3 mm. Foremkami wytnij pierniczki o dowolnych kształtach. Jeśli zrobisz w nich dziurki, będziesz mogła powiesić je na choince. Ciasteczka piecz około 10 minut w temp. 180 ºC. Uważaj, by ich nie przetrzymać, bo staną się zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia. Udekoruj je lukrem.