Piernik z bakaliami

Ciasto na weekend.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 15 dag rodzynek
  • 25 dag orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą. Jajka wbij do miski, dodaj olej, cukier, miksuj 5 minut. Wlej miód, wymieszaj.

Reklama

2. Stopniowo wsypuj składniki suche, miksuj. Rodzynki odsącz, obtocz w mące. Do masy wsyp orzechy i rodzynki, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz przez 40 minut w 180°C, wyjmij, wystudź.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje