Piernik z bakaliami

Osłodzi ci Święta.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 350 g powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 g kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 15 g sody oczyszczonej + szczypta soli
  • 150 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland
  • 150 g moreli np. Bakalland
  • 150 g śliwek np. Bakalland
  • przyprawa do piernika
  • płatki migdałowe np. Bakalland do dekoracji

Przygotowanie:

1. Masło ucieramy razem z cukrem i jajkami. Do puszystej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i resztę składników: szklankę mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą.

Reklama

2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe i wystudzone możemy polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi.  

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje