Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami

Bardzo aromatyczny!

Składniki

  • 75 g Migdałów w płatkach np. Bakalland
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 4 gruszki
  • 300 ml półsłodkiego białego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia np. Delecta
  • 1 opakowanie Przyprawy do piernika np. Delecta
  • 1 opakowanie Polewy o smaku ciemnej czekolady np. Delecta

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Przygotowane ciasto wylewamy do formy, wstawiamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Ciasto studzimy. Gruszki obieramy, układamy w rondlu, zalewamy białym winem, a następnie gotujemy przez około 15 minut. Tak przygotowane gruszki lekko studzimy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i przekładamy na nią gruszki, a następnie dodajemy miód. Owoce karmelizujemy przez około 4 minuty. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. W wystudzonym cieście wydrążamy środek o średnicy około 10 cm. W powstałym wgłębieniu umieszczamy gruszki, a następnie wypełniamy przygotowaną polewą czekoladową. Ciasto posypujemy pokruszonym ciastem, pozostałym z wycięcia wgłębienia i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje