Piernik z marchewką

Pyszny!

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 40 dag mąki
  • 3 jajka
  • 3 szkl. startej marchewki
  • po 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 25 dag mieszanki bakalii
  • 1 op. gotowego kremu karpatkowego

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp: cukier, mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, kakao i proszek do pieczenia. Wbij jajka, wlej olej. Dołóż startą marchewkę oraz bakalie. Składniki wymieszaj dokładnie mikserem. Blachę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. godziny w temp. 200°C. Odstaw do wystudzenia.

Reklama

2. Zetnij wierzch placka. Resztę ciasta pokrój na 4 blaty. Przygotuj krem według przepisu na opakowaniu. Przełóż nim blaty. Odcięty kawałek ciasta pokrusz. Okruszkami posyp wierzch ciasta.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje