Piernik z miodem

Pyszne, staropolskie ciasto.

Składniki

  • 2,5 szklanki maki
  • 12,5 dag masła
  • 3 jajka
  •  szklanka miodu, najlepszy będzie ciemny, np. wielokwiatowy lub gryczany
  • szczypta mielonego pieprzu
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wódki
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 dag obranych migdałów
  • 5 dag kandyzowanych wiśni

Przygotowanie

1 Masło rozpuść w garnku, zostaw do wystudzenia. Mąkę z sodą przesiej do miski. Miód podgrzej w rondlu, wymieszaj z przyprawą do piernika, wlej do mąki, wymieszaj na gładką masę. Wlej masło, dodawaj po 1 jajku, ciągle mieszając. Proszek do pieczenia rozpuść w wódce, wlej do dobrze wymieszanej masy.

Reklama

2 Orzechy zalej wrzątkiem, po 15 minutach odsącz, obierz ze skórek, zmiel, utrzyj z cukrem, dodaj do ciasta. Formę wysmaruj masłem, wysyp mąką, wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu zrób dekorację z migdałów i przekrojonych na pół wiśni. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez godzinę, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C, piecz jeszcze 30 minut. Sprawdź stan upieczenia ciasta, wkładając do środka patyczek. Jeśli będzie całkowicie suchy, ciasto jest upieczone.

Przechowuj je w suchym miejscu nawet miesiąc.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje