Pierniki zrób właśnie teraz

Chociaż do świąt pozostało jeszcze sporo czasu, warto wiedzieć, że niektóre rzeczy można przygotować dużo wcześniej. Chodzi konkretnie o pierniki.

Pierniki mają swój wyjątkowy smak dzięki korzennym przyprawom
Pierniki mają swój wyjątkowy smak dzięki korzennym przyprawom 123RF/PICSEL

Na pieczenie niektórych rodzajów już jest za późno. Na przykład ciasto na piernik staropolski wyrabia się na początku listopada, bo ciasto owo wymaga długiego czasu leżakowania. O tej porze najlepiej będzie zrobić klasyczne ciasteczka piernikowe, dzięki czemu zdążą nieco zmięknąć do czasu Bożego Narodzenia (wszystko za sprawą dodanego miodu, to on odpowiada za miękkość).

Dlaczego jeszcze warto je zrobić teraz?

Przygotowania świąteczne często powodują wiele niepotrzebnych napięć. W sklepach kolejki, w pracy często jest więcej rzeczy do zrobienia związanych z końcem roku, w domu chcemy, żeby wszystko lśniło. Miła atmosfera zamienia się w stresującą. Gdy zabierzemy się za pieczenie pierników teraz, z pewnością ta czynność będzie dla nas przyjemniejsza. Jeśli w domu mamy dzieci, koniecznie je zaangażujmy - każde na miarę swoich możliwości i wieku. Mogą pomóc przy ugniataniu ciasta, wycinaniu foremkami kształtów czy ozdabianiu.

By pierniczki były lepsze

Jeśli chcemy upiec naprawdę pyszne pierniki, zróbmy je z dobrych składników. Miód powinien być prawdziwy, nie sztuczny, a margarynę warto zastąpić masłem (koniecznie 82 proc.). Można się spierać co do przypraw - jedna osoba zdecyduje się na gotową mieszankę, inna woli samodzielnie wybierać, czy dominować ma cynamon, czy może imbir.

Przyprawy korzenne oprócz tego, że nadają piernikom wyjątkowy smak, wydłużają też ich termin przydatności do spożycia.

Oto nasz przepis na pyszne pierniki bożonarodzeniowe.

Przeczytaj również:

Zobacz również:

Emil Stępień szczerze o DodzieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas